АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Швейцарец - сомелиер №1 в света
Швейцарецът Паоло Басо е избран за най-добър сомелиер в света. На финала в Токио той успя да се пребори с белгиеца Аристид Спис и Вероник Риве от Канада. 47-годишният Басо работи като сомелиер в ресторант Conca Bella във Вакало, кантона Тичино. През 2010 той спечели титлата най-добър сомелиер на Европа. През същата година Паоло Басо бе финалист на конкурса за най-добър сомелиер в света (в Чили), а отличието тогава спечели британецът от френски произход Жерар Басе. Конкурсът включва серия писмени и устни изпити за проверка на уменията на кандидатите да познават и описват вината, да съчетават ястия и напитки, както и за оценка на способността им да предоставят услугите си на чужд език. Един от моменти на голямо напрежение за състезателите беше отварянето на бутилка Château La Gaffelière 1985, Grand Cru classé Сент Емилион. Сред останалите изпитания кандидатите за най-добър сомелиер в света имаха на разположение 12 минути, за да разпознаят четири вина. Сред тях имаше класики като бургундското AOC Beaune Les./diVino
Tweet |
|