АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Швейцария vs разхищението на храни



Всяка година в Швейцария може да се избегне изхвърлянето на 330 килограма хранителни отпадъци на човек, по изчисления на министерството на околната среда, което обяви вчера мащабен план за борба с разхищението, предаде Франс прес.
Министърката на околната среда, транспорта, енергетиката и съобщенията Симонета Сомаруга подписа споразумение с представители на производствената хранителна верига, за да се намали до 2030 г. наполовина съсипването на храни, където това е възможно.
Да се намали наполовина разхищението ще помогне да се намали с 10 до 15 процента отражението за околната среда и парниковите емисии от храните, посочва екологичното ведомство. Около една трета от хранителните продукти се губят между нивата и чинията. Така например 13 процента от разхищението е в селското стопанство, 27 процента при преработката, 8 процента в търговията, 14 процента в ресторантьорството и 38 процента в домакинствата. /БТА/
Tweet |
|
Още от рубриката
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg