EUR 1.9558
USD 1.8258
CHF 2.0456
GBP 2.3126
CNY 2.5162
you tube
mobile version

Швейцария отново понижи основната си лихва

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Швейцария отново понижи основната си лихва

mail16:05 | 24.06.2024прегледи 312 коментарикоментари 0


Швейцарската национална банка (SNB) намали днес основната си лихва с 25 базисни пункта до 1,25 на сто, продължавайки с пониженията на фона на смесените тенденции в големите икономики относно смекчаването на паричната политика, предаде Си Ен Би Си.

Две трети от анкетираните от Ройтерс икономисти прогнозираха, че Швейцарската национална банка ще реши да намали лихвата с 25 базисни пункта до 1,25 на сто.

Инфлацията в страната се стабилизира на равнище от 1,4 на сто през май след рязък растеж през април, като очакванията са да запази същото средно ниво през цялата 2024 г. Швейцарската национална банка очаква повишението на брутният вътрешен продукт (БВП) на алпийската страна, коригиран в зависимост от ефекта на спортни събития, да достигне 1,2 на сто тази година. Тя прогнозира положително влияние от износа, но продължаващ натиск от "слабо използвания капацитет в промишленото производство и високите финансови разходи",  които вероятно ще подтиснат инвестициите. 

Швейцария стана първата голяма икономика, която намали лихвите в края на март, и по-рано този месец бе последвана от Европейската централна банка (ЕЦБ).

Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ все още не е прибегнало към подобна стъпка, като финансовите пазари очакват какво ще реши "Банк ъв Ингланд" (Bank of England) на днешното си заседание, след като инфлацията във Великобритания се понижи до целевото равнище от 2 на сто за първи път от близо три години. /БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg