EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

Швеция намалява данъци, пренебрегва климата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Швеция намалява данъци, пренебрегва климата

mail16:35 | 24.09.2024прегледи 80 коментарикоментари 0


Шведското правителство представи проектобюджета на страната за 2025 г., който е фокусиран върху намаляване на данъците с цел съживяване на конкурентоспособността и растежа, но отстъпва от мерките за борба с промените климата и системата за социално осигуряване, предаде Франс прес. Опозицията остро разкритикува документа, посочва агенцията.

Швеция страда от бавен икономически растеж за последните две години, отчитайки ново свиване от 0,3 на сто през второто тримесечие на 2024 г., но за сметка на това страната е на прага на преодоляване на високата инфлация, която падна до 1,9 на сто през август.

Откакто консервативното правителство дойде на власт през 2022 г. с подкрепата на крайнодясната партия "Шведски демократи" (SD) "основната му задача е да се бори с инфлацията", заяви министърът на финансите Елизабет Свантешон на пресконференция и допълни, че "тази битка вече е спечелена".

"Задачата пред нас сега е да гарантираме, че високата инфлация няма да се върне и в същото време да прилагаме реформи и инвестиции, които ще изградят по-богата и по-сигурна Швеция за бъдещите поколения", заяви тя.

Проектобюджетът за 2025 г. предвижда нови мерки на стойност 60 милиарда крони (5,3 милиарда евро), като в него не са включени разходите за отбрана. Повече от половината от тези средства са предназначени за намаляване на данъците, насочени към укрепване на покупателната способност на домакинствата. "Очаква се данъчната тежест да достигне най-ниското си ниво от 1980 г.", се казва в прессъобщение на Министерството на финансите.

Данъкът върху бензина и дизела също ще бъде намален, а данъкът върху инвестиционните спестовни сметки (ISK) премахнат, отбелязва втората по големина банка в страната СЕБ (SEB- Skandinaviska Enskilda Banken).

"Този ​​бюджет бележи прехода от разумна бюджетна политика, насочена към борба с инфлацията, към по-експанзивна политика, чиято цел е да създаде растеж и конкурентоспособност в дългосрочен план", допълва банката.

Швеция има един от най-ниските държавни дългове в Европа, като се очаква леко да нарасне, достигайки 33 на сто през 2025 г.

Премахването на данъка върху въздушния транспорт, съчетано с намаляване на данъците върху бензина и дизела, все пак ще "увеличи емисиите" на парникови газове, отбелязва финансовата група "Суедбанк" (Swedbank) в свой анализ на проектобюджета, заявявайки, че по този начин се "насърчава растежа, но вреди на климата".

Според опозицията печеливши от тази бюджетна политика ще бъдат "най-богатите".

"Училищата и системата за социална сигурност са изоставени", заяви Карин Вангерд, лидер на социалдемократическа работническа партия пред Шведска телеграфна агенция  Правителството планира да похарчи 7,5 милиарда крони за здравеопазване, образование и други социални помощи, което е недостатъчна сума, за да отговори на нуждите на тези сектори, допълват от опозицията.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg