АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Ще поевтинее ли шоколадът?
Любителите на шоколада няма непременно да се възползват от по-ниските цени на какаото тази година. Цените в края на годината ще бъдат с 10% по-ниски заради увеличеното производство и удара върху търсенето в условията на криза с коронавируса. Това показва проучване на Reuters, базирано на фючърсните договори за какао, сключвани в Лондон.
Шоколадът обаче едва ли ще поевтинее, защото какаото е само една от съставките. В шоколадовите блокчета се влагат захар, мляко или ядки, а влияние върху цената оказват и разходите за опаковане, маркетинг, транспорт, данъци и печалба за търговците на дребно.
Освен това производителите на шоколад не купуват на фючърсните пазари в Лондон и Ню Йорк, а от физическия пазар, където цената за необходимото им качество е по-висока. За предстоящия сезон 2020/2021, който започва на 1 октомври, производителите на шоколад ще трябва да плащат допълнително по 400 долара на тон за какаото от водещи доставчици като Кот д'Ивоар и Гана като част от план за борба с бедността сред фермерите.
Търсенето на шоколад спадна по време на карантината, защото хората се съсредоточиха върху купуването на основни стоки. Мрачните икономически перспективи вероятно ще запазят тенденцията.
Tweet |
|