АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Щруделът - сладко виенско изкушение
Историята на щрудела е многовековна. Първоначално тънките като хартия кори идват от Азия, а арабите ги пренасят на територията на днешна Турция. В австрийската столица, както и много други «типично» виенски специалитети, те се появяват още през 1529 г. по време на първата турска обсада на града. Най-напред ги опитват австрийските пленници под формата на добре познатата и по нашите земи баклава. Щруделът обаче превзема Виена окончателно едва при втората турска обсада през 1683 г. Заслугата за този виенски сладкиш е на виенчанките, които винаги са се славели като отлични домакини и са измислили най-невороятните за онези времена плънки. Първата рецепта за щрудел е намерена в ръкописна готварска книга от 1696 г. През 18-ти век щруделът заема почетно място в менюто на империатрица Мария Тереза и се превръща в един от кулинарните символи на Виена. След австрийската столица той завладява цялата Австро-Унгария, а по-късно и интернационалната кухня.
В наши дни най-известен е ябълковият щрудел с канела, стафиди и препечена галета. Сред вариациите са щрудели с извара, сушени плодове, маково семе и орехи. Но не е задължително плънката да е сладка. Солените варианти със сирене или зеленчуци пък са припознати за типично български баници и зелници.
Ако все пак искате да видите как се приготвя истинският виенски щрудел, ви препоръчваме да посетите двореца «Шьонбрун» и намиращата се в него сладкарница «Кафе резиденц». Там на всеки кръгъл час опитен сладкар разточва пред очите на посетителите тънките кори и приготвя плънката за ябълковия щрудел. При напускане на кафенето гостите получават и рецептата за «оригиналния» виенски щрудел.
За тестото:
2 с. л. краве масло
1 яйце
300 г брашно
щипка сол
1/8 л вода
2 с. л. олио За плънката:
1,2 кг кисели ябълки
60 г краве масло
80 г галета
50 г стафиди
120 г натрошени орехи
100 г захар
2 пакетчета ванилия, 1 с. л. канела, 100 г ром и лимонов сок, щипка сол
пудра захар – за поръсване Приготвяне:
Брашното се пресява в купа. Добавят се водата, олиото, яйцето и солта. Меси се, докато тестото стане еластично. Оставя се покрито на стайна температура да почива 1 час, след което върху поръсена с брашно кърпа се разточва правоъгълна кора с дебелина 4-5 см, която след това се дърпа, докато стане тънка като лист хартия. Дебелите краища се отразяват.
Ябълките се измиват, обелват и се нарязват на парченца. Заливат се с лимоновия сок и рома. Върху тях се посипва сместа от стафиди, захар, ванилия, канела и щипката сол. Оставят се да престоят около 30 мин. През това време галетата се запържва в краве масло и се оставя да изстине.
Готовата кора се намазва с разтопено масло и се поръсва с галетата. Средата на кората (около 1/3) по дължина се поръсва с плънката от ябълки. С помощта на кърпата кората се навива на руло. Поставя се в намазана с олио тава, намазва се с разтопено масло и се поставя в предварително нагрята фурна на 200 градуса. Пече се около 50 мин.
След като се извади от фурната щруделът се поръсва пудра захар. Сервира се топъл с топка ванилов сладолед. Към него във Виена ви поднасят и чаша виенско кафе. Източник: КомПРес София | Бюро за връзки с Община Виена
Tweet |
|