EUR 1.9558
USD 1.8258
CHF 2.0456
GBP 2.3126
CNY 2.5162
you tube
mobile version

"Южен поток" става Южен фронт

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Южен поток" става Южен фронт

mail06:25 | 11.06.2014прегледи 966 коментарикоментари 0


Проектът за газопровода "Южен поток" се оказа в центъра на сложни руско-евро-украински отношения, пише "Независимая газета" в статия под заглавие "Южен поток" става Южен фронт". Спирането на проекта се оказа неприятен сюрприз за "Газпром" и Кремъл.
Междувременно вчера стана известно за плановете на украинското правителство да раздели "Нафтогаз" на пет компании и да създадат на тази база минимум две съвместни предприятия с ЕС и САЩ. Очевидно именно с това се обяснява стремежа на Еврокомисията да реши въпроса за украинския транзит и да забави решаването на ситуацията с "Южен поток". Този проект трябва да се диверсифицира руските доставки и да понижи зависимостта от украинската газотранспортна система.
"Гюнтер Йотингер" направо заяви, че "Газпром" трябва да реши отначало ситуацията с Украйна, а след това, може би, ще разрешат да се строи "Южен поток". Но как да се уреди ситуацията с Украйна, ако тя няма пари, не е съвсем ясно. И откъде ще се появят - също е неизвестно. При това, ако наистина възникнат проблеми с украинския транзит, ще пострадат основно именно жителите на Южна Европа, за които се строи "Южен поток".
Еврокомисията явно иска сериозни отстъпки от "Газпром", но какви именно Ц не може да се разбере, засега нищо конкретно не се казва", разсъждава директорът на Института за национална енергетика Сергей Правосудов.
"Газпром" е свикнал с монополно положение и именно такова отношение към себе си изисква от ЕК.Той настоява за промяна на законодателството на ЕС, казва партньорът от консултанската компания RusEnergy Михаил Крутихин. Но дори "Газпром" да построи проекта - ако се съобрази с всички правила на ЕС, тази тръба за него ще загуби смисъл. Претенциите към избора на подизпълнители за строителството на българския участък станаха именно повод, а не главна причина за забраната, предполага Крутихин. "Избираха без каквато и да било прозрачност и без истински конкурс, което възмути европейските регулатори, несвикнали с такива номера", обяснява експертът. Крутихин не вижда особени перспективи за компромис в създалата се ситуация. "България в течение на няколко години получаваше предупреждения, че в своите споразумения с Русия и "Газпром" нарушава европейските норми. Едва когато европейците започнаха процедура за санкции, България прекрати осъществяването на проекта, продължава Крутихин. Затова според него България или ще трябва да се съгласи с всички изисквания, или, "както се шегуват наблюдатели, ще й се наложи да провежда референдум за излизане от Евросъюза".
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg