EUR 1.9558
USD 1.7528
CHF 2.0762
GBP 2.3469
CNY 2.5001
you tube
mobile version

Юни:Ръст в промишленост, спад в строителство

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Юни:Ръст в промишленост, спад в строителство

mail09:05 | 10.08.2016прегледи 735 коментарикоментари 0


По данни на НСИ индексът на промишленото производство в България, изчислен от сезонно изгладени данни, нарасна през юни с 3,9% в сравнение с май, когато се понижи с 2 %. Това представлява първо повишение на производството от пет месеца насам, след като за последно то отчете подобрение в самото начало на годината. Спрямо година по-рано календарно изгладеният индекс на промишленото производство отбелязва повишение с 3,9% (спрямо юни 2015-а) след спад с 3,3% през май, когато излезе за пръв път на негативна територия от тринадесет месеца насам. През юни увеличение с 5,4% спрямо месец по-рано е регистрирано в преработващата промишленост, с 0,3% в добивната промишленост и с 0,5% при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ. На годишна база беше отчетен спад с 4,1% в добивната промишленост, но ръст с 5,4% в преработващата промишленост и повишение с 1,5% в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ.

За дванадесети пореден месец строителната продукция намалява, сочат предварителните данни на Националния статистически институт. По предварителни данни през юни 2016 г. индексът на продукцията в сектор „Строителство", изчислен въз основа на сезонно изгладени данни, е с 1.6% под равнището от предходния месец май. Календарно изгладените данни показват намаление от 13.0% на строителната продукция през юни 2016 г. в сравнение със същия месец на 2015 година. От началото на годината спадът е с 5,9 на сто.

Месечни изменения

През юни 2016 г. индексът на произведената строителна продукция, изчислен от сезонно изгладени данни, е под равнището от предходния месец, като продукцията от сградното строителство намалява с 2.6%, а от гражданското/инженерното строителство - с 0.4%.

Годишни изменения

На годишна база намалението на строителната продукция през юни 2016 г., изчислено от календарно изгладени данни, се определя от отрицателния темп както при сградното строителство, където спадът е с 15.3%, така и при гражданското/инженерното строителство (понижение с 10.2%).


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg