EUR 1.9558
USD 1.8157
CHF 2.0822
GBP 2.3511
CNY 2.5324
you tube
mobile version

Ядем по-скъп шоколад през 2012г.?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ядем по-скъп шоколад през 2012г.?

mail14:40 | 29.11.2011прегледи 545 коментарикоментари 0


Цените на сокове, на шоколадовите и захарните изделия в България се очаква да се увеличат от следващата година, заради свитото потребление и ръста на цените на суровините. От 2012 г. соковете се очаква да повишат цените си с до 5 на сто, обясни Димитър Гюрджилов, изпълнителен директор на голяма българска компания за сокове, цитиран от БТА. Той участва в първи бизнес форум за храни и напитки "MySuccess.bg in F&B - Управление на промяната". Смятам, че това е единственото рационално нещо, което трябва да се случи, при положение, че има плодови концентрати, които са скочили до 100 или 200 % през последните две години, допълни Гюрджилов. Свиването на пазара на сокове, нектари и плодови напитки у нас тази година спрямо 2007 г. е минимум 30 - 40 %. Ако има някакъв ръст на цените на шоколадовите и захарните изделия у нас, то той ще е под десет на сто, каза от своя страна Михаил Чоролеев, изпълнителен директор на голяма българска компания за шоколадови и захарни изделия, който също участва във форума. Той уточни, че това не означава, че непременно ще има ръст. Това е принудителна мярка заради ръста на цените на суровините, които се формират на външни пазари, каза Чоролеев. Той прогнозира, че ако се развие рецесията, която се очертава в Западна Европа, тогава няма да има двигател, който да "дърпа" пазарите на суровини нагоре. До голяма степен там в момента цените са надути от спекулативни пари и, по-скоро, очаквам задържане на цените на суровини или ще има не много силно движение нагоре. Това, пренесено в цените на нашите изделия, ще рефлектира с ръст под 10 на сто през следващата година, каза Чоролеев. Според него ръст на цените през 2012 г. на шоколадовите и захарните изделия до голяма степен ще се дължи и на факта, че той е спестен от тази година. Тази година, по данни на Чоролеев, не всички компании са пренесли пълния ръст на суровините върху цените на изделията си, за сметка на печалба и оптимизиране на разходи. Това обаче не може да продължава до безкрайност, смята Чоролеев. По негова оценка тази година спадът в пазара на шоколадови и захарни изделия във физически обем на потребена продукция е в рамките на 10%. Обемите на продажбите са на равнището от миналата година, но пък цените са се повишили средно с 10 - 12 на сто, уточни Чоролеев. Той припомни, че ръстът само в цената на захарта е 80 %.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg