EUR 1.9558
USD 1.8824
CHF 2.1037
GBP 2.3574
CNY 2.5792
you tube
mobile version

Ядем повече риба, отколкото сме произвели

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ядем повече риба, отколкото сме произвели

mail10:35 | 26.07.2016прегледи 981 коментарикоментари 0


Изяли сме 2 пъти повече риба, отколкото сме произвели през 2014 г. Това показва годишен доклад на ИАРА . По-ниски производствени стойности спрямо консумацията се регистрират при голяма част от 16-те ценни стопански вида, като най-значителни са при шарана, бяла риба- сулка и сребриста каракуда, следвани от бял толстолоб, червеноперка и пъстър толстолоб. При шарана общото тегло зарибителен материал е било 551, 4 т, докато консумацията 2, 436 тона. При бялата риба съответно 21, 1 т спрямо 145 т, а при каракудата 4, 5 т към 158, 4 т.
На база основните показатели за производство, внос и износ на риба и рибни продукти през 2014 г. вътрешният пазар може да се оцени на близо 29 хил. тона. Данните за вноса и износа на продукция от аквакултури през 2014 г. сочат, че има отрицателно търговско салдо, при което общото количество на вноса превишава общото количество на износа с 19 723 тона. Основните дестинации, към които сме изнасяли са Република Корея със 773 тона, следвана от Гърция – 468 тона и Япония – 405 тона. Вносът е бил предимно от Испания – 3 хил. тона, Великобритания – 2,7 хил. тона и Холандия 1, 8 хил. тона.
През 2014 г. цените на едро на голяма част от наблюдаваните основни видове риба са отбелязали намаление. Средно за годината, най-значителен спад бележи цената на едро на херингата – с около 25%. По-умерено е понижението на цените на едро при цацата, попчетата и толстолоба – с между 6,4% и 8,8%, а най-слабо понижение на цените се наблюдава при пъстърва, шаран, бяла риба, скумрия и паламуд – с между 0,5% и 2,8%./Агрозона


Тагове: риба, внос, износ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg