EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

Япония: Държавният дълг расте

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Япония: Държавният дълг расте

mail17:40 | 12.08.2024прегледи 454 коментарикоментари 0


Държавният дълг на Япония достигна рекордните 1311,04 трилиона йени (9 трилиона долара) към края на юни, надхвърляйки границата от 1300 трилиона йени за първи път. Това показват най-новите правителствени данни, които подчертават тежкото фискално положение на страната, предаде Киодо.

Задълженията на японската държава са нараснали с 13,88 трилиона йени спрямо равнището им от края на март, тъй като разходите, отделени за подпомагане на домакинствата, са скочили, на фона на ускоряващата се инфлация.

Държавният дълг надвишава с повече от два пъти брутния вътрешен продукт на Япония, който се оценява на около 600 трилиона йени.

Централната банка на Япония - "Банк ъв Джапан" (Bank of Japan), навлезе в цикъл на повишаване на лихвените проценти и планира да намали изкупуването на държавни облигации, тъй като намалява масивните стимули, предоставяни през последното десетилетие, за да постигне целта си за инфлация от 2 процента.

Очаква се разходите по заеми да се повишат за домакинствата и предприятията в Япония, а разходите по обслужване на дълга за правителството също да се увеличат. "Банк ъв Джапан" е държала около половината от държавните ценни книжа през юни.

Според японското министерството на финансите държавните облигации възлизат на 1160,14 трилиона йени, което е с 3,03 трилиона йени повече от края на март, съставлявайки по-голямата част от книжата.

Правителството използва данъчните приходи за обратно изкупуване и плащане на лихви по общи облигации.

Япония увеличи фискалните разходи, за да преодолее пандемията от КОВИД-19 и продължаващата криза с разходите за живот, отчасти причинена от войната на Русия срещу Украйна, която доведе до повишаване на цените на енергията, припомня Киодо.

Докато се полагат усилия за съкращаване на разходите, правителството в Токио разчита на емитиране на дълг, за да финансира около една трета от годишните си разходи.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg