EUR 1.9558
USD 1.7528
CHF 2.0762
GBP 2.3469
CNY 2.5001
you tube
mobile version

Япония премахва мита на селскостопански стоки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Япония премахва мита на селскостопански стоки

mail11:07 | 28.10.2015прегледи 1044 коментарикоментари 0


Япония ще премахне митата за около 30% от селскостопанските продукти, които по-рано защитаваше като чувствителни, според условията на споразумението за транстихоокеанска зона за свободна търговия ТПП (TPP), постигнато неотдавна, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В преговорите Япония се опита да запази вносните мита за 586 стоки в пет ключови категории - ориз, пшеница, говеждо и свинско месо, млечни продукти и захар. Сега престои да бъдат премахнати митата за 174 от тези стоки, съобщава агенция Киодо, позовавайки се на правителствени източници.

Япония ще запази митата за 443 стоки или 19% от общия брой стоки на селското стопанство, лесовъдство и рибарство, което е много над средното ниво от 1.5% за другите 11 страни, участващи в споразумението.

Отмяната на тези мита в Япония може да доведе до протести сред фермерите, които са важни поддръжници за консервативната Либерално-демократическа партия (ЛДП) на премиера Шиндзо Абе.

Преди изборите през 2012 година, когато дойде на власт за първи път от три години, ЛДП твърдеше, че "абсолютно се противопоставя на ТПП".

Преговорите по ТПП започнаха през 2008 година и приключиха след сесия, продължила над пет дни в Атланта, щата Джорджия. Споразумението обединява Австралия, Бруней, Канада, Чили, Япония, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, Сингапур, САЩ и Виетнам.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg