EUR 1.9558
USD 1.8824
CHF 2.1037
GBP 2.3574
CNY 2.5792
you tube
mobile version

“Да готвиш за Пикасо” , "Така би сготвила баба ти"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

“Да готвиш за Пикасо” , "Така би сготвила баба ти"

mail17:10 | 16.12.2016прегледи 1242 коментарикоментари 0


Едва два месеца след световната премиера на романа “Да готвиш за Пикасо”, състояла се на 9 август 2016, Издателство Гурме предлага на българските читатели дългоочакваната творба на Камий Обре. Вълнуващ, динамичен и омагьосващ, “Да готвиш за Пикасо” е роман, който предлага жив портрет на френския юг. Интриги, изкуство, храна и грижливо пазени тайни са вплетени заедно в една история за любов и измами около живота и наследството на Пикасо.

През 1936 Ондин Беланж е красиво и жизнено 16-годишно момиче, което живее на френския Лазурен бряг, където родителите й притежават вкусно и посещавано заведение в крайбрежното градче Жуан ле Пен. Като тяхна дъщеря и самороден талант в кухнята, Ондин е натоварена с мисията да готви за тайнствен мъж, наемател на вила наблизо. Оказва се, че темпераментният 54-годишен мъж е Пабло Пикасо, известен със своите бурни любовни афери и драматичен семеен живот.

Общуването с артистичния гений променя завинаги живота на Ондин, особено след като започва да позира на прочутия художник.

В съвременната епоха Селин, внучката на Ондин, която живее в Щатите, пристига във Франция и под предлог, че участва в скъп кулинарен курс, се заема да издирва картината, която, според твърденията на майка й, Пикасо е подарил на нейната баба. Прочутият шеф-готвач Гил Халиуел й помага в търсенето на картината, която, по нейно убеждение, е ключ не само към миналото, но и към бъдещето й...

Романът прескача от едната епоха в другата - от срещите на Ондин с Пикасо към последствията от този кратък романс 80 години по-късно; от средиземноморската артистично-кулинарна история към гастрономическите и романтични авантюри на Селин. И двете сюжетни линии са изтъкани от страсти, артистизъм и драматизъм - както във вкусните описания на храната, така и в любовните афери. А истинската плът на романа се изгражда от детайлите, особено тези от живота на Пабло Пикасо - както действителни, така и плод на художественото въображение на авторката Камий Обре.

Феновете на Питър Мейл безусловно ще харесат “Да готвиш за Пикасо”. Камий Обре ни предлага един литературен вариант на буябес - гореща и пикантна смес от изкуство, интригуваща семейна сега, вкусна френска храна и любовен романс, “сготвена” в обления от слънце Прованс.”

Авторката Камий Обре е носител на наградата на фондация “Едуард Олби” и финалист за престижната награда “Пушкарт”. Работила е като сценарист на успешни ТВ драми, била е преподавател в Нюйоркския университет, а също журналист и продуцент за ABC News, PBS и A&E. Разделя времето си между Кънектикът и Южна Франция.

Ето какво казва писателката за механизма на създаването на романа:

Всичко започва с късче от действителната история... Чувствах, че трябва да се потопя в света на Пикасо и да тръгна по неговите стъпки. Така че прекарах много време не само в Жуан ле Пен, а и в град Мужен, където Пикасо е живял и по-късно умрял. Мужен е важен гастрономически център и заобиколена от всички тези кафенета, фермерски и рибарски пазари и мишленови ресторанти на ривиерата, беше невъзможно да не се замисля с какво се е хранил Пикасо — и кой му е готвил.

*******************

Когато един доктор по философия, доцент по история, журналист и министър, какъвто е Петър Стоянович, създаде кулинарна книга, тя естествено  отразява духа и културата на цяла епоха. А когато авторът е и страстен кулинар, (рибо)ловец и гъбар, то ястията и десертите в тази книга заслужават пълното  внимание на всички любители на добрата храна. „Така би сготвила баба ти“ на д-р Петър Стоянович съдържа над 200 великолепни рецепти, повечето изпитани от няколко поколения, а също и някои интересни истории. Като умел разказвач авторът превръща тази кулинарна книга в изящно-кратка литературна творба и къде с хумор, къде с ирония, но неизменно с обич, рисува с красноречиви щрихи хората и живота в една интелигентна и артистична софийска среда, ценностите на цяла епоха. Г-н Стоянович не ни оставя и сянка от съмнение, че готвенето на вкусна храна у дома завинаги ще остане въпрос на култура и цивилизационен избор и че кулинарията и нейните традиции са нишка, която свързва и обогатява хората – и в духовните им търсения, и в бита, и в бохемския живот. Книгата ще може да закупите на Панаира в НДК от щанда на издателство Гурме, а след това „Така би сготвила баба ти“ на д-р Петър Стоянович ще може да намерите и във всички книжарници.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg