АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
„България” – новият стандарт за хляба



„България" - така ще се казва новият отраслов стандарт за трите вида хляб - бял, „Добруджа" и типов. Това съобщи председателят на Управителния съвет на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Мариана Кукушева, цитирана от БТВ. Освен качествено брашно, мая, вода и сол, в хляба по стандарта при необходимост и при лоша реколта ще може да се добавят и спомагателни вещества. Какви - ще стане ясно утре, когато в Министерството на земеделието и храните стандартите ще бъдат представени и утвърдени официално. Ще има и дегустация, уточни днес земеделският министър Мирослав Найденов. Хлябът по утвърдения стандарт „България" ще се произвежда само от брашно, произведено от първа, втора и втора „Б" група пшеница. Количеството на солта в него ще бъде доста по-малко в сравнение със средното, което се използва на пазара. Ще се предлагат и три вида грамаж. Зад стандарта застават и трите организации на хлебопроизводителите в България, заедно със Съюза на мелничарите. Именно те ще бъдат и собственици на логото, като всеки член на браншовите организации ще може да се впише като негов ползвател при определени условия.
Tweet |
|