АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
„Каламата“ и „Мамут“ предпочитаните маслини у нас
08:05 | 15.10.2024 617 коментари 0
Произхождаща от Централна Азия, маслината отдавна носи
дълбоко историческо и символично значение. Представен като символ на нов живот в
Библията, когато гълъбът донася на Ной маслинова клонка след потопа, днес плодът
продължава да заема почетно място в ежедневната трапеза на домакинствата.
миpa, мъдpocттa и пoбeдaтa. Не случаен е фактът, че пo вpeмe нa пъpвитe oлимпийcки
игpи пoбeдитeлитe са били кopoнoвaни c вeнци именно oт мacлинoви клoнки. В днешни времена маслината се отглежда в цялото Средиземноморие, а за главни
износители на плода се считат страни като Италия, Испания, Гърция, Ливан и Турция.
Разпространена е в близо 300 сорта и е известна със своите полезни свойства за
човешкия организъм. Полезни свойства на маслините
Костилковият плод се слави със своите антиоксидантни свойства, полезни мазнини,
витамини и минерали. Хранителната стойност за 100 гр. маслини се равнява
приблизително на 115 калории, 6 грама въглехидрати, 0,8 грама белтъчини и 11 грама
мазнини. Близо 74% от мазнините са под формата на олеинова киселина, богата на
редица антиоксидантни свойства. Плодът крие още много витамини от сериата А, В, Е, D, C, К, полезни за имунната система,
костите и сухожилията, кръвта, кръвното налягане и др. Чрез консумацията на маслини,
любителите им си набавят и редица полезни минерали. Сред тях най-наситени в 100 гр.
маслини са калций (96 мг.), желязо (3,3 мг), калий (8 мг.), магнезий (4мг.), натрий (735 мг.),
които имат различни здравословни ползи за тялото. Най-честите ползи за организма при прием на маслини според специалисти са свързани
със здравето на сърцето, здравата костната система, поддържането на имунната система,
особено по време на оксидативен стрес и хронични вирусни заболявания. Твърди се още, че черните маслини са богати на мастни киселини и антиоксиданти, които
хидратират и защитават кожата. Благодарение на олеиновата киселина, похапването на
маслини, също така може да намали появата на бръчки с до 20%, твърдят специалисти. Друга полза на костилковия плод е свързана със съдържанието на витамин А, който който
е в основата на здравата ретина и е от решаващо значение за добро зрение. „Каламата“ и „Мамут“ са фаворити на българите Маслини от близо 20 сорта с произход Гърция и Турция предлага ритейлът – Kaufland България. Данните на веригата сочат, че
консумацията на плода през годините запазва стабилно развитие и продажбите са
константни. Значителен ръст в търсенето на костилковия плод има около коледните
празници. Сред най-предпочитани от свежите витрини на хипермаркета са сортовете „Каламата“ и
„Мамут“, като консумацията на последния бележи ръст от 15% през годините.
Tweet |
|
Още от рубриката
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg