EUR 1.9558
USD 1.7850
CHF 2.0813
GBP 2.3356
CNY 2.5258
you tube
mobile version

„Каламата“ и „Мамут“ предпочитаните маслини у нас

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Каламата“ и „Мамут“ предпочитаните маслини у нас

mail08:05 | 15.10.2024прегледи 248 коментарикоментари 0


Произхождаща от Централна Азия, маслината отдавна носи
дълбоко историческо и символично значение. Представен като символ на нов живот в
Библията, когато гълъбът донася на Ной маслинова клонка след потопа, днес плодът
продължава да заема почетно място в ежедневната трапеза на домакинствата.

Познат още като най-старото култивирано дърво, костилковият плод се счита за cимвoл нa
миpa, мъдpocттa и пoбeдaтa. Не случаен е фактът, че пo вpeмe нa пъpвитe oлимпийcки
игpи пoбeдитeлитe са били кopoнoвaни c вeнци именно oт мacлинoви клoнки.

В днешни времена маслината се отглежда в цялото Средиземноморие, а за главни
износители на плода се считат страни като Италия, Испания, Гърция, Ливан и Турция.
Разпространена е в близо 300 сорта и е известна със своите полезни свойства за
човешкия организъм.

Полезни свойства на маслините


Костилковият плод се слави със своите антиоксидантни свойства, полезни мазнини,
витамини и минерали. Хранителната стойност за 100 гр. маслини се равнява
приблизително на 115 калории, 6 грама въглехидрати, 0,8 грама белтъчини и 11 грама
мазнини.

Близо 74% от мазнините са под формата на олеинова киселина, богата на
редица антиоксидантни свойства.

Плодът крие още много витамини от сериата А, В, Е, D, C, К, полезни за имунната система,
костите и сухожилията, кръвта, кръвното налягане и др.

Чрез консумацията на маслини,
любителите им си набавят и редица полезни минерали. Сред тях най-наситени в 100 гр.
маслини са калций (96 мг.), желязо (3,3 мг), калий (8 мг.), магнезий (4мг.), натрий (735 мг.),
които имат различни здравословни ползи за тялото.

Най-честите ползи за организма при прием на маслини според специалисти са свързани
със здравето на сърцето, здравата костната система, поддържането на имунната система,
особено по време на оксидативен стрес и хронични вирусни заболявания.

Твърди се още, че черните маслини са богати на мастни киселини и антиоксиданти, които
хидратират и защитават кожата. Благодарение на олеиновата киселина, похапването на
маслини, също така може да намали появата на бръчки с до 20%, твърдят специалисти.

Друга полза на костилковия плод е свързана със съдържанието на витамин А, който който
е в основата на здравата ретина и е от решаващо значение за добро зрение.

„Каламата“ и „Мамут“ са фаворити на българите

Маслини от близо 20 сорта с произход Гърция и Турция предлага  ритейлът – Kaufland България. Данните на веригата сочат, че
консумацията на плода през годините запазва стабилно развитие и продажбите са
константни. Значителен ръст в търсенето на костилковия плод има около коледните
празници.

Сред най-предпочитани от свежите витрини на хипермаркета са сортовете „Каламата“ и
„Мамут“, като консумацията на последния бележи ръст от 15% през годините.


 
 
 
Още от рубриката
 
С какво се храним?
13:35 | 10.10.2024 | Прочетена 408
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg