EUR 1.9558
USD 1.8165
CHF 2.0940
GBP 2.3522
CNY 2.5480
you tube
mobile version

€48,7 млн. глоба за жп компаниите на Чехия и Австрия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

€48,7 млн. глоба за жп компаниите на Чехия и Австрия

mail12:56 | 24.10.2024прегледи 79 коментарикоментари 0


Европейската комисия днес наложи глоба на държавните железопътни компании на Чехия и Австрия в размер на общо 48,7 млн. евро. Санкцията е заради нарушения на правилата за конкуренция на Европейския съюз, обяви ЕК, цитирана от ДПА.

Глобата за чешкия железопътен оператор възлиза на почти 32 млн. евро, а австрийската компания е глобена със 16,7 млн. евро.

"Двете компании са се споразумели да попречат на нов участник на пазара - "РегиоДжет" (RegioJet), да получи достъп до употребявани вагони. По този начин те ограничават конкуренцията на пазара за железопътния пътнически транспорт", се посочва в съобщението на ЕК. 

Чешката частна железопътна компания "РегиоДжет" е възнамерявала да използва употребявани вагони, собственост на австрийския железопътен оператор, за да навлезе на пазара в Чехия, тъй като тяхната експлоатация в страна е одобрена от чешките власти. Държавните железопътни компании на Чехия и Австрия обаче са координирали своите действия, за да попречат на частния им конкурент да купи тези пътнически вагони, сочи заключението на Европейската комисия.

Двете железопътни компании имат право да обжалват глобите, наложени им от ЕК, посочва ДПА./БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg