най-ново | най-гледано | категории

4 години преход от руско към американско ЯГ

Преходът от руското ядрено гориво към американското на "Уестингхаус" ще започне през май месец със зареждане на 43 касети в активната зона на реактора на пети блок на АЕЦ "Козлодуй" и ще продължи 4 години. Това каза председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Цанко Бачийски на брифинг.

Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов припомни, че процесът на подготовка за преминаването към горивото на "Уестингхаус" започна през 2019 г. с подписването на договора с компанията. През това време са преминати няколко етапа, като са били осигурени и необходимите документи, които се изискват от АЯР.

"Благодарение на специалисти, които работиха по този процес, всичко вече е в срокове", изтъкна Николов. По думите му през целия период се е извършвал контрол и върху производствения процес на асемблирането на ядреното гориво. 

Председателят на АЯР уточни, че на 22 април в резултат на положителни становища на инспекторите на агенцията е издадено разрешение за поетапен преход на пети блок от руско на американско гориво. Бачийски обясни, че лицензионният процес е продължил 9 месеца и е приключен в пълно съответствие с вътрешната програма на АЯР. Той посочи, че три неща са допринесли за това прегледът да бъде извършен навреме.

Първото е, че това е четвъртият преглед, който се прави за преход от един тип гориво на друг. Второто е, че е имало много сериозна подкрепа от опитни експерти на външни организации по важни дейности по лицензионния процес. Третото е, че АЯР е била в много добра комуникация с АЕЦ "Козлодуй".

Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" добави, че след като горивото на "Уестингхаус" е пристигнало на площадката на централата, контейнерите са били огледани и е направен контрол. "Всичко беше в целостта, в която сме изискали да бъде и съответно то е съхранено преди да дойде кампанията за поставянето в зоната", заяви Валентин Николов.

Той посочи, че това ще се случи след средата на месец май. Николов информира, че атомната централа планово на 4 май започва да намаля мощността си и на 5 май се очаква да излезе от паралела на системата на Електроенергийния системен оператор, като на 7 май започва плановият годишен ремонт.

Валентин Николов напомни, че има подписан договор и с "Фраматом" за доставка на ядрено гориво за шести блок на АЕЦ "Козлодуй". Освен това се проучва възможността да се лицензира гориво на "Уестингхаус" в бъдещ момент и за този блок. "Кога ще започне и кога ще свърши това, е друг въпрос, но текат и такива разговори", обясни изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй". Той допълни, че по въпроса дори е имало среща с Агенцията за ядрено регулиране, за да може се очертае пътят и за този процес.

АЕЦ "Козлодуй" има запас за шести блок на руско ядрено гориво до 2029 г. След първата доставка на горивото на "Фраматом" за шести блок, централата ще работи и с двата вида горива. "Текат преговори във връзка с промяна на договора по искане на "Фраматом", така че имаме запаси и ще преценим", обясни Валентин Николов.

Той напомни, че френското ядрено гориво се очаква да пристигне в края на 2025 г., но заради преговорите с френската компания може да се забави малко. Николов обаче изтъкна, че това няма да е проблем за централата, защото има запаси с гориво до 2029 г.

България е в закъснение по приемането на Стратегия за съхранението на ядрено гориво, каза още изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй". Той уточни, че тази стратегия трябва да бъде цялостна, а не само за конкретен период. Доскоро отработеното ядрено гориво се е извозвало към Русия, но предвид войната в Украйна тези договори са се променили и затова стратегията е била преправяна няколко пъти.

Тя вече е почти готова в Министерството на енергетиката и се очаква енергийното ведомство да я внесе в Министерския съвет за одобрение. "Засега горивото се съхранява по всички нормативни документи и няма проблем, но ако не се предприемат мерки и не се приеме стратегия, ще имаме известен проблем, но към настоящия момент такъв няма", заяви още Валентин Николов.БТА