най-ново | най-гледано | категории

Пет нови дестинации отваря Ryanair в София

Авиокомпанията Ryanair планира за лято 2024 година рекорден график за София, като ще обслужва общо 40 маршрута, включително 5 нови дестинации до Аликанте, Бристол, Копенхаген, Скиатос и Валенсия.

Компанията ще базира в София и още един свой самолет, така те ще станат общо четири машини, което изисква допълнителни инвестиции. Ще бъдат поддържани и над 1300 работни места в региона, каза Алисия Войчик-Голебиовска, мениджър за Централна и Източна Европа на авиокомпанията.  .

„Ние сме изключително щастливи и благодарни за четвъртия базиран самолет на Ryanair и новите дестинации. Това е страхотна новина за нашето летище, България и най-вече за българските пътници. Решението на Ryanair да увеличи значително полетите също е потвърждение за отличната работа на нашите екипи и големия потенциал на летище София.“, каза Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на СОФ Кънект – операторът на летище София.

С този четвърти самолет превозвачът инвестира 100 млн. евро в България, като същевременно това ще доведе до увеличение от 350 000 пътници годишно по дестинациите на авиокомпанията до и от Летище София, допълни още Алисия Войчик-Голебиовска. 

По думите ѝ увеличението на пътникопотока ще бъде с 23% спрямо предходната година, което ще има социално-икономически аспект, а ще доведе и до разкриването на работни места. 

До този момент компанията оперира на четири летища в България – София, Варна, Бургас и Пловдив, като на година превозва над 3 млн. пътници. 

Решението на Ryanair да увеличи значително полетите също е потвърждение за отличната работа на нашите екипи и големия потенциал на летище София.“, каза Хесус Кабайеро.