най-ново | най-гледано | категории

Фирми:GM,Кока Кола

Производителят на автомобили от САЩ "Дженерал Мотърс" (General Motors - GM) отчете печалба и приходи за второто тримесечие, които надминаха очакванията на Уолстрийт, и повиши прогнозата си за годишна печалба за втори път тази година, предаде Ройтерс. 

Автомобилният производител от Мичиган разчита силно на гамата бензинови двигатели, за да подхрани печалбите си, чрез по-бавен от очакваното преход към електрически превозни средства. Ръководството на "Дженерал Мотърс" казва, че е положена основата, необходима за постигане на амбициозни цели за увеличаване на електромобилите.

Американският концерн увеличи коригираната си прогноза за печалба преди данъци за годината до 13 до 15 милиарда долара, в сравнение с предишните очаквания, които бяха в диапазона 12,5-14,5 милиарда долара.

"Дженерал Мотърс" бе един от автомобилните производители, засегнати от кибератака, която удари редица автокъщи в САЩ. Атаката, която временно намали продажбите в представителствата в САЩ, не отслаби тримесечните резултати на компанията. От ръководството на американския концерн отчитат 14 на сто увеличение на нетния приход спрямо периода отпреди година до 2,9 милиарда долара.

"Дженерал Мотърс" получи още един финансов тласък от правителството на САЩ това лято, за да подкрепи своите амбиции в областта на електрическите превозни средства, въпреки че изпълни много от целите си през последната година.

Администрацията на американския президент Джо Байдън заяви по-рано този месец, че ще предостави на компанията 500 милиона долара за преобразуване на един от заводите на "Дженерал Мотърс" в Мичиган за сглобяване на превозни средства с бензинови двигатели за  производство на електромобили.

Въпреки че автомобилният производител от Детройт се е насочил към прехода към електромобили, главният изпълнителен директор Мери Бара каза, че планира да въведе плъг-ин (plug-in) хибриди през 2027 година. 

В момента конкурентната "Форд" се възползва от значително увеличение на продажбите на хибриди и ще публикува резултатите си за второто тримесечие утре.

Резултатът от президентските избори в САЩ през ноември също вероятно ще повлияе на плановете на "Дженерал Мотърс" за превозни средства, задвижвани от батерии. Бившият президент Доналд Тръмп разкритикува подхода на администрацията на Джо Байдън към електромобилите, който включва значителни държавни субсидии.

"Дженерал Мотърс" е изправен и пред нарастващ контрол от страна на инвеститорите спрямо действията му в Китай. Там американският автомобилостроител регистрира загуба от 104 милиона долара за тримесечието. Джейкъбсън коментира финансовите резултати на компанията и каза, че ще работи с китайския си партньор за преструктуриране на бизнеса.

Клиентите в САЩ, които са закупили ново превозно средство на "Дженерал Мотърс" през последното тримесечие, са платили средно малко под 49 900 долара, допълва  Асошиейтед прес. Тази цена помогна за повишаване на нетните приходи на компанията с 15 на сто над преди година. 

Въпреки че средната продажна цена леко е намаляла спрямо предходната година, американският концерн е продал 903 000 автомобила на дилъри в Северна Америка през тримесечието, със 70 000 повече от същия период на 2023 година. Продажбите в международното звено обаче паднаха със 7000 броя до 140 000, допълниха от компанията.

------------------

"Кока-Кола" (Coca-Cola) повиши прогнозите си за целогодишните продажби след по-силно от очакваното второ тримесечие, предаде Асошиейтед прес. Гигантът от Атланта очаква органичните продажби да нараснат с между 9 на сто и 10 на сто тази година, което е растеж спрямо 8-9 на сто преди това. 

Приходите са се повишили с 3 на сто до 12,4 милиарда долара за периода от април до юни и надвишават прогнозите на Уолстрийт. Анализатори, анкетирани от "ФактСет" (FactSet), очакваха приходи от 11,8 милиарда долара.

Печалбата е спаднала с 5 на сто до 56 цента на акция. Коригирана към еднократни разходи, включително флуктуации на валутата, компанията е спечелила 84 цента на акция. Това също надвишава очакванията на Уолстрийт за 81 цента.